A-udžbenik – jedinstveni učiteljski udžbenik s cjelovitom metodičkom podrškom

ŠTO JE A-UDŽBENIK?

A-udžbenik digitalna je inačica udžbenika samo za Alfa-učitelje. A-udžbenik sadrži prijedloge godišnjih izvedbenih kurikuluma, tematske hodograme, razrade tema, različite prijedloge i kriterije vrednovanja, detaljne pripreme, planove ploča, rješenja dodatnih materijala, prezentacije, banke pitanja, ispitne materijale, prijedloge obrade lektira, listiće za dodatnu i dopunsku nastavu, izlazne kartice, kartice za samoprocjenu i sve ostale metodičke materijale potrebne za provođenje nastave, ovisno o predmetu.

Svi se ovi dodatci nalaze na unutarnjim marginama udžbenika, a na vanjskim su marginama digitalni dodatci koji su vidljivi i učitelju i učeniku, poput zvučnih zapisa, videa, društvenih igara, kvizova, 3D animacija, poveznica i sl.

KOJA JE PREDNOST A-UDŽBENIKA U ODNOSU NA KLASIČNE WEB STRANICE S METODIČKIM MATERIJALIMA?

A-udžbenik olakšava i ubrzava nastavne procese ondje i kada je to najpotrebnije. A-udžbenikom postiže se cjelovitost nastavnog procesa – učitelju je sav potreban materijal dostupan na istome mediju i mjestu. Prednost je A-udžbenika u tome što je sva metodička podrška postavljena uz pripadajuće nastavne sadržaje.

Uz ovakav udžbenik Alfa-učitelj ne mora tragati za vezanim metodičkim materijalima odlaskom na druge virtualne lokacije, što štedi dragocjeno vrijeme provedeno u pripremi i provedbi nastave. Bez obzira na jedinstvenost A-udžbenika, svim je učiteljima i dalje dostupan Alfa Portal .

U KOJEM FORMATU DOLAZI A-UDŽBENIK, GDJE SE PREUZIMA I MOGU LI DO A-UDŽBENIKA DOĆI UČENICI?

A-udžbenici isključivo su mozaWeb/mozaBook digitalna izdanja poput standardnih digitalnih udžbenika izdavačke kuće ALFA, ali nisu dostupni za kupovinu, niti su za njihovu aktivaciju tiskani aktivacijski kodovi za masovnu distribuciju. Učenici ne mogu otvoriti ta izdanja i pristupiti sadržajima namijenjenim učiteljima, primjerice prijedlozima provjere znanja i sl. Pristup A-udžbeniku omogućava se svakom učitelju koji odabere Alfin udžbenik uručivanjem posebnoga aktivacijskog koda.  

A-udžbenici, kao i standardni digitalni udžbenici, dostupni su za otvaranje u sustavu mozaWeb ili za preuzimanje na računalo u aplikaciji mozaBook .  

KOJA SU IZDANJA DOSTUPNA KAO A-UDŽBENIK?


Dostupna su sva izdanja za osnovnu školu od 1. do 8. razreda koja postoje u tiskanome obliku. Iznimka je program engleskoga jezika u partnerskom izdanju Alfe i izdavačke kuće Express Publishing u kojem već tradicionalno postoji koncept metodički opremljenoga udžbenika (Teacher's Book).

KAKO SE KORISTI A-UDŽBENIK?

U standardnom elektroničkom udžbeniku digitalni su sadržaji izdavača smješteni na vanjske margine (rubnice) virtualnih stranica, dok su u A-udžbeniku uvijek smješteni na unutarnje margine. Jednostavnim klikom na ikonu pokreće se digitalni sadržaj ili otvara program namijenjen za određenu vrstu datoteka (Word, Excel, PowerPoint, PDF i sl.).

Sve druge funkcionalnosti identične su standardnim najnaprednijim ALFA i mozaWeb/mozaBook digitalnim udžbenicima.

POSTOJI LI VEĆ SADA OGLEDNO IZDANJE I KAKO MU MOGU PRISTUPITI?


A-udžbenici dostupni su kao ogledni separati u formatu mozaWeb/mozaBook digitalne bilježnice (vježbenice) kako biste već sada stekli dojam o njihovoj vrijednosti i funkcionalnosti. Svim će Alfa-učiteljima biti omogućen cjeloviti pristup A-udžbeniku. S obzirom na dinamičnost nastavnoga procesa, A-udžbenik obogaćivat će se i tijekom cijele školske godine različitim kvalitetnim i novim metodičkim sadržajima, ukorak s potrebama Alfinih korisnika ili uputama i zahtjevima Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Na svakoj web stranici udžbeničke serije za koju su predviđeni izlistane su i poveznice na A-udžbenik. Za svako izdanje nude se dvije poveznice: POGLEDAJ i PREUZMI.  

Klikom na poveznicu POGLEDAJ ogledni separat otvarate u svojemu internetskom pregledniku na stranicama mozaWeba. Klikom na poveznicu PREUZMI preuzimate datoteku koja se otvara u aplikaciji mozaBook CLASSROOM za operativni sustav Windows.  

Podsjećamo, aplikaciju mozaBook CLASSROOM možete u promotivnom razdoblju (do 15. lipnja 2020.) besplatno preuzeti ovdje i aktivirati je licencnim kodom:

MOZ-MC-BESP-MOZA-BOOK-HRVA-SKOL-200615